Studenti sarunu laikā. Attēls: Līva Kukle

Tumšajos ziemas vakaros LU Humanitāro zinātņu fakultātē tomēr notiek rosība, tur bieži ierodas Lietišķās valodniecības centra organizēto valodu kursu dalībnieki. Tā arī tieši nedēļu pirms Ziemassvētkiem uz kārtējo nodarbību pulcējās Latvijā studējošie ārzemju studenti, kas katru nedēļu vairākas pēcpusdienas velta latviešu valodas apguvei. Šoreiz valodas nodarbība bija īpaša, jo nodarbībā iesaistījās arī HZF studenti, kas vēlējās praktizēt vācu valodas prasmes. Valodas apguve tika veicināta neformālā svētku noskaņā bez pierakstu kladēm vai auditorijas soliem, bet gan ar tēju, cepumiem un mandarīniem.

Semestra izskaņā, pirms eksāmena ārzemju studenti varēja pārbaudīt savas latviešu valodas zināšanas, runājot ar, viņu pašu vārdiem sakot, “īstiem latviešiem”, jo ikdienā uz ielas un citur sastaptie latvieši nemaz tik gatavi īstas sarunas risināt neesot. Nodarbības sākumā šīs latviešu valodas apguves grupas vadītāja, klasisko valodu un latviešu valodas pasniedzēja Ilona Gorņeva aicināja uzsākt sarunas, izmantojot jaunapgūtu frāzi lokatīva locījumā – “pagājušajā nedēļā”, ko ārzemju studenti veiksmīgi darīja. Pēc tam sarunas vedās pašas, uz maiņām latviešu un vācu valodās gluži kā “ātrajos randiņos”.

Sarunām palīdzēja iepriekš sagatavotās Latvijas un Vācijas kartes, kā arī citi atribūti, ko bija sagādājušas Ilona Gorņeva, kā arī vācu valodas pasniedzēja Angelika Borere (Angelika Böhrer). Ārzemju studenti bija ļoti apmierināti ar LVC organizētajām latviešu valodas nodarbībām.

Frederika no Vācijas uzsvēra, ka nodarbības ir ļoti interaktīvas, tēmas tiek atkārtotas un līdz ar to nostiprinātas, studenti tās tiešām atceras un spēj pielietot, tāpat kursu pasniedzēja spēj visus ieinteresēt un piesaistīt jaunajām tēmām.

Mariam no Gruzijas bija apmierināta ar brīvajām sarunām, kādas tiek risinātas, savukārt Tils (Vācija) atklāja, ka sākotnēji uz latviešu valodas kursiem bija pieteikušies tik daudz gribētāju, ka viņš pat palicis aiz strīpas, tomēr, par laimi, tika noorganizēta arī šī grupa.

Austrai (Ķīna) latviešu vārdu devusi viņas pirmā latviešu valodas skolotāja Pekinā. Meitene pamatoja, ka LVC kursi bija ļoti patīkami un noderīgi, jo tajos vienlīdz liels uzsvars tiek likts gan uz gramatiku, gan komunikāciju.

Visi sastaptie atzina, ka valodas kursi bijuši ļoti vērtīgi un ļāvuši labāk saprast Latviju un arī latviešus. Viņi uzsvēra, ka, dzīvojot un mācoties ārvalstīs, noteikti ir vērts apgūt arī vietējo valodu.

Dalīties